Mi hiszünk a
megújuló energiahordozók biogáztechnológia zöldenergia hulladékhasznosítás környezetkímélő megoldások
fontosságában!

KÉRJEN SZEMÉLYRE SZABOTT ÁRAJÁNLATOT ONLINE! KÉRJE MOST!

Tatabánya biogázüzem

2,9 milliárdos beruházással épült meg Tatabányán az a biogázüzem, melynek megvalósítására közel egymilliárd Ft-os támogatást nyert el Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata és az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft.

2,9 milliárdos beruházással épült meg Tatabányán az a biogázüzem, melynek megvalósítására közel egymilliárd forintos támogatást nyert el Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata és az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. A próbaüzem megkezdésével egybekötött ünnepélyes megnyitóra július 10-én került sor az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében.

Az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Korlátolt Felelősségű Társaságot 2011 áprilisában alapította az AVE Tatabánya Zrt. és Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata azzal a céllal, hogy a Dubnik-völgyi hulladéklerakó térségében biogáztermelésre, kapcsolt hő- és villamosenergia-előállításra történő hasznosítási rendszer kiépítését valósítsák meg, azt követően pedig üzemeltessék.

A Kft. tulajdonosi köréhez később csatlakozott az AVE Magyarország Kft. is.

A 2,9 milliárdos beruházással megvalósuló biogáz üzem megvalósításához több mint 956 millió Ft-os támogatást nyertek el a beruházók az Új Széchenyi Terv uniós pályázatán.

Az üzem várhatóan 2013 júliusától gondoskodhat a térségben keletkező mezőgazdasági, feldolgozóipari melléktermékekből, kommunális szennyvíziszapból és a szükséges mennyiségű silókukoricából biogáz előállításáról, abból villamosenergia termeléséről, s az így keletkező hő minél optimálisabb mennyiségének hasznosításáról.

A biogázüzem működése során a térségben keletkező mezőgazdasági, feldolgozóipari melléktermékekből, kommunális szennyvíziszapból és a szükséges mennyiségű silókukoricából állít elő fermentálással biogázt, majd abból villamosenergiát, továbbá célja a keletkező hő minél optimálisabb mennyiségének, valamint a végtermék lehetséges hasznosítása.