Mi hiszünk a
megújuló energiahordozók biogáztechnológia zöldenergia hulladékhasznosítás környezetkímélő megoldások
fontosságában!

KÉRJEN SZEMÉLYRE SZABOTT ÁRAJÁNLATOT ONLINE! KÉRJE MOST!

Letették a tatabányai biogázüzem alapkövét

Kedden délelőtt osztrák és magyar cégvezetők, tatabányai és megyei politikusok helyezték el a Dubnik-völgyben a biogázüzem alapkövét.

A 2,9 milliárd forintos beruházással megvalósuló biogázüzem megvalósításának támogatására pályázatot nyújtott be Tatabánya önkormányzata, az AVE Tatabánya Zrt. és az AVE Magyarország Kft. közös projekttársasága. Az alapkő-letétel előtt elhangzott, hogy az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. – amelynek ügyvezető igazgatója Hartdégen Gergely – több mint 956 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv uniós pályázatán.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere hangsúlyozta, hogy a város tulajdonos is az AVE Tatabánya Zrt.-ben, ami hazai és nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számít. A térségben keletkező, jelentős mennyiségű rothasztható anyagból a biogáz előállításán keresztül történő energiatermelés már több mint hat éve foglalkoztatja az önkormányzatot és a részvénytársaságot. Mindig fontosnak tartották, hogy közösen keressék arra a választ, miként lehet hatékonyan kihasználni az energiaforrásokat. Megtalálták a megfelelő helyet, a szakértő kivitelezőt, valamint azt is, hogy mi legyen az alapanyag, és a végterméket hová, kinek értékesítsék. Nem utolsósorban a tavaly benyújtott pályázaton megnyerték a beruházáshoz szükséges összeg egyharmadát. Úgy gondolja, egy olyan mintaüzem jöhet itt létre a jövő nyárra, ami erősíti az ország iparát, annak megítélését.

Helmut Berger, az AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt GmbH ügyvezetője elmondta, hogy az európai hulladékgazdálkodás nagy kihívások előtt áll, modern nyersanyaggazdálkodásra van szükség. Az Ausztriában piacvezető AVE évente 600 ezer tonna hulladékból nyer energiát. Jelenleg ez a legnagyobb beruházásuk, és biztos benne az osztrák szakember, hogy hosszú távú lesz az együttműködés Tatabánya városával.

Hartdégen Gergely azt emelte ki, hogy nem hulladékégetőről van szó. Metángázt állítanak elő, és ebből, miután gázmotorokban elégették, villamos energia lesz. Az alapanyagok a térségben keletkező mezőgazdasági, feldolgozóipari melléktermékek, a kommunális szennyvíziszap, valamint silókukorica.

A generálkivitelező a magyar tulajdonú Biogáz Unió Zrt., vezérigazgatója, Pongrácz Péter is eljött az ünnepségre. A számos hazai biogázüzemet kivitelező társaság az ágazat élenjárójaként hazánknak ahhoz a célkitűzéséhez kíván hozzájárulni, amely a Zöld Gazdaság alapját jelentő megújuló energiák nagyobb arányú támogatását és alkalmazását jelenti.

Az alapkőbe került a projekttársaság alapító okirata, a látványterv és a kivitelezési terv, a 24 Óra megyei lap és A mi Tatabányánk városi magazin egy-egy száma, valamint Magyarország és az Európai Unió fizetőeszközei.

– A megyei közgyűlés lett a területfejlesztés motorja – mondta pohárköszöntőjében Popovics György elnök. – Ezért is nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen beruházás megkezdésénél jelen lehetek. Kívánom, hogy legyen sikeres az építkezés, utána pedig az üzemeltetés.

Évi százezer tonna mellékterméket hasznosítanak

A tervek szerint a tatabányai biogázüzem a jövő év júliusára elkészül, és megkezdik a féléves próbaüzemet. Csaknem 100 ezer tonna melléktermék hasznosítása válik lehetővé 2014 januárjától. Ezzel mintegy 13 ezer megawattóra villamosenergia előállítása válik lehetővé a biogázból, amelyet az országos hálózatba juttatnak. A 17 500 gigajoule hőenergia a közeli Tatabányai Gyémánt Fürdőhöz kerül, évi 76 ezer tonna szilárd és 14 ezer tonna hígfázisú végtermék visszajut a termőföldekre, aminek a környéken élő gazdák örülhetnek. Megtudtuk azt is, hogy az 50 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény közvetett módon 25-30 munkahelyet teremt. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a zárt rendszerű biogázüzem működése nem eredményez szaghatást.

Forrás: 24 óra