Mi hiszünk a
megújuló energiahordozók biogáztechnológia zöldenergia hulladékhasznosítás környezetkímélő megoldások
fontosságában!

KÉRJEN SZEMÉLYRE SZABOTT ÁRAJÁNLATOT ONLINE! KÉRJE MOST!

Biogázprogram a zöldenergiáért

Egyedülállóan komplex programot és szolgáltatáscsomagot dolgozott ki a biogázhasznosítás magyarországi elterjesztése érdekében a Biogáz Unió Zrt., amely idén már a hatodik biogázüzem építését kezdi meg Magyarországon, szoros együttműködésben a létesítményekben használt beadagolóberendezések gyártásával foglalkozó Fliegl-csoporttal.

Óriási lehetőségeket rejt, ám rendkívül körültekintő tervezést igényel a biogázhasznosítás, éppen ezért döntött úgy a – Magyarországon e téren piacvezető – Biogáz Unió Zrt., hogy egy komplex programot dolgoz ki azzal a céllal, hogy idehaza is minél több helyen váljon valóra ennek a megújuló energiahordozónak az energiatermelésbe történő bevonása.

Ennek részeként a budaörsi székhelyű társaság egyszerre biztosítja partnerei számára a biogázüzemek megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítését; a pályázatírást és a gazdaságossági számítások elvégzését; műszaki és üzemeltetési tanácsadást; valamint a létesítmények építését; majd a kész biogázüzemek üzemeltetését és szervizelését. Emellett a vállalat segítséget nyújt a projektek finanszírozási hátterének biztosításához, illetve az állattartó telepek korszerűsítéséhez kapcsolódó trágyakezelési és infrastrukturális beruházások kivitelezését is vállalja.

A Biogáz Unió Zrt. közreműködésével megvalósult beruházások megtérülését segíti, hogy a társaság Magyarországon elsőként kapott a magánszektorban jóváhagyást arra, hogy a biogázhasznosításnak köszönhetően az üvegházhatású gázok kibocsátásában elért csökkenést szén-dioxid kvótákra váltsa be, majd azokat a kvótakereskedelmi piacon értékesítse. A cég 2010-re három létesítmény szén-dioxid monitoringját végezte el, s tudott számukra együttesen 40 ezer tonna szén-dioxid egyenértékű kvótát biztosítani 2010 utolsó negyedévére vonatkozóan. Ennek ismeretében a tőzsdei árfolyam függvényében egy gazdaságnak átlagosan 5-20 millió forint többet-árbevételt jelenthet a szén-dioxid kvóták értékesítése.

A Biogáz Unió Zrt. néhány hónappal ezelőtt Bugyi település mellett immár az ötödik saját kivitelezésű biogázüzemét adta át, idén tavasszal pedig Csongrádon a hatodik biogázüzem-építési projektjük kivitelezési munkálatai is megkezdődnek. A társaság sikere pedig egyszerre köszönhető annak, hogy a biogázhasznosítás teljes folyamatát összefogják, s a már elkészült létesítmények rendkívül rugalmasan működtethetőek. Így a mezőgazdasági melléktermékek és szerves hulladékok mellett a különféle élelmiszeripari és egyéb feldolgozóipari melléktermékek széles köre használható fel alapanyagként a biogáz kinyerésére.

A biogázüzemek működését segíti, hogy a Biogáz Unió Zrt. szoros együttműködést alakított ki az alapanyag-adagoló berendezéseket gyártó Fliegl csoporttal, melynek termékei egyszerre garantálják a gazdaságos és az üzembiztos működést a biogázüzemekben. A Fliegl kínálata 10-től 200 köbméteres beadagolókig terjed, tehát az egészen kisméretű üzemektől a több megawatt teljesítményű létesítményekig képes megfelelő méretű adagoló berendezéseket az üzemeltetők rendelkezésére bocsátani.

A Fliegl eszközeinek különlegessége, hogy a társaság elsőként kezdett el műanyagot alkalmazni az adagolók gyártásánál, amelyek a megszokott festett acél szerkezetekhez képest sokkal kedvezőbb ellenállási és tapadási jellemzőkkel rendelkeznek, és a korróziókárosító hatásával sem kell számolni. Ugyancsak jó hír, hogy a Fliegl – Németország mellett – ma már Magyarországon, az abdai üzemében is gyárt biogázalapanyag-adagolókat, így a hazai felhasználók első kézből, közvetlenül a gyártótól kaphatnak információkat biogázüzemük egyik legfontosabb berendezéséről.

ZIP Magazin, 2012. március