Mi hiszünk a
megújuló energiahordozók biogáztechnológia zöldenergia hulladékhasznosítás környezetkímélő megoldások
fontosságában!

KÉRJEN SZEMÉLYRE SZABOTT ÁRAJÁNLATOT ONLINE! KÉRJE MOST!

Bicsérdi Biogázüzem átadó ünnepség

Átadták a Bicsérdi Arany-Mező Zrt. 800 millió forintból – a Biogáz Unió kivitelezésében – épült 635 kilowatt teljesítményű biogázüzemét a baranyai Bicsérden csütörtökön.

A Bicsérden frissen átadott biogázüzem évi 40.000 tonna trágya kezelését oldja meg. Az üzem évi 1.100 tonna komplex műtrágyát vált ki. Az üzem 5.080.000 kWhel zöldáramot termel, ez 950 háztartás évi áramszükségletének felel meg. Emellett 4.300.000 kWhth hőt termel, amely 450 háztartás évi hőszükségletét biztosítja.

A bicsérdi biogázüzem energia termelése évente 120.000 liter üzemanyagnak feleltethető meg. Az üzem működése évente 15.000 tonna szán-dioxid kibocsátás-csökkentést eredményez.

Az ünnepélyes átadásra 2011. július 14-én került sor.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára az átadási ünnepségen azt mondta: a kormányzat kiemelt célja, hogy a termelési költségek csökkentése, valamint a fenntarthatóság érdekében támogassa a melléktermékek energetikai hasznosítását.

Berki Gyula, az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó mintegy száz embert foglalkoztató zrt. elnök-igazgatója közölte: a biogázüzem építését bevételeik növelése és a munkahelyek megtartása érdekében határozták el. Az üzem trágyából nyert 2,6 millió köbméter biogázból 950 átlagos háztartás áram- és 450 háztartás hőigényét képes kielégíteni.